In de Oosterschelde ter hoogte van de Zeelandbrug werd op zaterdag 14 februari 2014 een jonge bultrugwalvis gespot. Dat gebeurde voor zover bekend niet eerder. De kans op overleving is niet groot, zei stichting SOS Dolfijn. Het ministerie van Economische Zaken stelde een walvisprotocol op. Dat betekent dat er een partij wordt aangewezen die alles ter plaatse moet afhandelen.

Bultrug in de Oosterschelde. Foto: Bultrugwalvis in de Oosterschelde. Foto: Esther Schoutens.Bultrug in de Oosterschelde. Foto: Bultrugwalvis in de Oosterschelde. Foto: Esther Schoutens.

Op zaterdag 14 februari 2015 kwam de eerste melding over de bultrug binnen, een dag later verscheen het dier voor het eerst op beeld.

Het is onbekend hoe jong het dier is, wat het geslacht is, en of het zelfstandig kan overleven. "Hij is per ongeluk de Oosterschelde ingezwommen, op jacht naar vis", denkt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. Het dier zwemt op dit moment in de oostelijke hoek van de Oosterschelde. Geen goed teken. "Daar komen alleen maar meer rivieren, waardoor de kans groter is dat hij strandt". Er is nog wel hoop. "Hij zwemt naar behoren en als het dier zijn weg terugvindt, dan komt het goed", zegt Van den Berg. "Maar bij bruinvissen is eerder gebleken dat zij vaak de kering niet meer uit durven".

We verzoeken nadrukkelijk een ieder om de bultrug in de Oosterschelde met rust te laten en niet de walvis op te zoeken met vaartuigen.

De stichting SOS Dolfijn roept mensen op om weg te blijven bij het dier. Van den Berg: "Als mensen massaal naar dat dier gaan in bootjes, komt hij in grote problemen. De boten kunnen de weg terug naar de Noordzee blokkeren. Dan is de kans op overleving echt nihil. Bovendien zorgt de geluidsoverlast voor veel stress en dat heeft hij al genoeg".

Op dinsdag 17 februari 2014 werd het goede nieuws gemeld dat de bultrug die zich de afgelopen dagen ophield in de Oosterschelde, is terug in de Noordzee. De walvis heeft vermoedelijk gebruik gemaakt van het afgaande tij en is met de stroom mee de Oosterscheldekering gepasseerd. Dat meldt opvangcentrum SOS Dolfijn.

De ruim 4 meter lange walvis was ondertussen ook waargenomen bij onder meer Wemeldinge en Yerseke. Een volwassen bultrug kan 12 tot 15 meter lang worden.
In 2003 werd voor de Nederlandse kust voor het eerst een bultrug gezien. Sindsdien is het ongeveer twaalf keer voorgekomen. Op het noordelijk halfrond leven naar schatting 16 tot 20.000 exemplaren, vooral in het noordwestelijk deel van de Atlantische Oceaan.

Bron: De Nederlandse Publieke Omroep.

Delen

Nieuwsberichten voor duikers Informatieve berichten die verband houden met de duiksport