Tijdens het 16e 'Die Hard weekend' zijn Peter van Rodijnen (onderwaterbeelden.nl) , Ivo Madder (Hippocampus – NELOS) en Niels Schrieken (anemoon.org) tegen een prachtig schouwspel aangezwommen van een grote school juveniele haring (Clupea harengus). Het 'Die Hard weekend' is een jaarlijks terugkerend monitoringsweekend voor sportduikers, georganiseerd door stichting ANEMOON (www.anemoon.org).

School juveniele haringen. Foto: Ivo Madder.
School juveniele haringen. Foto: Ivo Madder.

Op vrijdagavond 23 januari 2015 besloten Peter, Ivo en Niels een nachtduik te maken bij de Kerkweg (Den Osse, Grevelingen). Het was prachtig rustig weer boven water en onder water bleek het zicht formidabel. De duik begon goed met twee unieke waarnemingen: een mannetje pitvis en een galathea springkrab. Na een tijdje begon Peter druk te gebaren met zijn lamp. Hij had een school zilverkleurige visjes gevonden, ongeveer 10 meter links van de steiger. Op een diepte van 11 meter kwamen we een visbal ('fish ball') van duizenden jonge haringen tegen. Dit schouwspel van kleur en beweging doet heel 'onNederlands' aan. De vissen zochten in onze lampen naar voedsel en zwommen van duiker naar duiker. Het wachten was op de zeehond die de bal haring zou opjagen, maar helaas dat gebeurde nu nog niet.

Het is onder water lastig te zien om welke soort zilverkleurige visjes het gaat omdat er een aantal soorten voorkomen in Nederland. In dit formaat van jonge visjes kunnen het o.a. kornaarsvissen, glasgrondels, zeebaarzen, sprot en haring zijn.

Na de duik hebben we aan de hand van foto en videobeelden de vis gedetermineerd. De karakteristieke kenmerken voor haring zijn:

  • dat de inplant van de buikvinnen zich net iets achter de inplant van de rugvin bevindt;
  • dat de schubben tussen de buikvinnen en de anaalvin er gladachtig uitzien.
Na determinatie wisten we dat het haringen waren. Foto: Ivo Madder.
Na determinatie wisten we dat het haringen waren. Foto: Ivo Madder.

Peter van Rodijnen heeft de visbal van haringen gefilmd. Je kan zijn filmpje bekijken op http://vimeo.com/117798921. In de school vis die Peter heeft gefilmd, zwemmen er nog geen miljoenen, maar wel enkele duizenden vissen. Die als een bal door het water te zien, gaan is een prachtig gezicht.

De dag nadien zijn nog enkele deelnemers van het 'Die Hard weekend' naar dezelfde duikplaats getrokken en ze kwamen de bal met haringen ook tegen, maar nu zaten ze wel rond 20 meter diepte. Enkele dagen eerder maakte René Weterings ook al melding van een school visjes op dezelfde duikplaats, maar die vormden geen bal en bevonden zich vlak onder de steiger. Een week eerder had Janny Bosman die school visjes onder de steiger in beeld kunnen brengen. Nader onderzoek geeft weer dan het hier niet om juveniele haringen ging. Ook niet om koornaarsvisjes, maar waarschijnlijk om jonge harders.

Zo zie je maar dat duiken in de Zeeuwse wateren tijdens de winterperiode ook voor bijzondere en unieke waarnemingen kan zorgen.

Tekst: Niels Schrieken, Peter Van Rodijnen en Ivo Madder.

Delen

Nieuwsberichten voor duikers Informatieve berichten die verband houden met de duiksport