Tijdens de eerste week van februari 2015 heeft de Franse douane op de luchthaven Charles de Gaulle, bij Parijs, 18.688 gedroogde zeepaardjes in beslag genomen. De dieren kwamen van het eiland Madagaskar en zouden naar Hongkong worden vervoerd, zo meldde de krant Le Figaro maandag 9 februari 2015. De waarde van de dieren wordt op ongeveer 200.000 euro geschat.

Gedroogde zeepaardjes onderschept. Foto: Douane Frankrijk.
De Franse douane heeft 18.688 gedroogde zeepaardjes onderschept. Foto: Douane Frankrijk.

Zeepaardjes staan op de lijst van bedreigde diersoorten en mogen dus niet gevangen noch ingevoerd worden. Nochtans is het al de tweede vangst van gedroogde zeepaardjes dit jaar.

In januari 2015 werden er 112 aangetroffen in de bagage van een stel dat van de Chinese stad Shanghai onderweg was naar Spanje. Het paar zei dat de dieren zouden worden gebruikt om er bouillon voor baby's van te trekken. De dieren werden in beslag genomen en de twee Chinezen kregen een forse boete. Ook in 2005 werden er op de luchthaven bij Parijs al eens 35.000 gedroogde zeepaardjes in beslag genomen. Die zaten in negen plastic zakken en waren afkomstig uit de Guinese hoofdstad Conakry. De bestemming was de Chinese provincie Fujian.

Ook in 2005 werden er al eens 35.000 gedroogde zeepaardjes onderschept, die verborgen zaten in 9 plastic zakken. Foto Douane Frankrijk.
In 2005 werden er al eens 35.000 gedroogde zeepaardjes onderschept. Foto Douane Frankrijk.

Heel wat zeepaardjessoorten zijn met uitsterven bedreigd. Eén van de oorzaken zijn de stormen, waardoor ze wegdrijven van hun voedselgebieden en daardoor sterven door uitputting. Mensen vormen echter ook een grote bedreiging. Vissers die niet bewust vissen op zeepaardjes, maar hun netten hebben uithangen in een gebied waar ze zich voortplanten, vermoorden honderden zeepaardjes als die netten uit het water gehaald worden voor herstelling of winterstalling. Er verdwijnen ook heel veel zeepaardjes per ongeluk als bijvangst in visnetten. Erger is dat sommige vissers bewust zeepaardjes vangen, omdat er veel geld mee te verdienen valt. Zo krijg je in de Dominicaanse republiek voor een gevangen zeepaardje 100 dollar en in Azië worden zeepaardjes massaal gebruikt als geneesmiddel. Er wordt beweerd dat ze goed zijn tegen impotentie en astma. Ze worden ook als lekkernij in de keuken gebruikt. Gevangen zeepaardjes worden levend gedroogd en vaak verkocht als souvenir. Daarnaast worden ze gevangen voor aquaria. Maar zeepaardjes zijn absoluut niet geschikt om in een aquarium te houden.

Zeepaardjes staan op de lijst van bedreigde diersoorten en mogen dus niet gevangen noch ingevoerd worden. Foto: Douane Frankrijk.
Bedreigde diersoorten mogen niet gevangen noch ingevoerd worden. Foto: Douane Frankrijk.

Door de combinatie van dit alles is sprake van een enorme overbevissing. Maar daarnaast zorgt de mens voor vernietiging van zijn leefomgeving, waardoor sommige habitats van zeepaardjes verdwijnen. Als het allemaal zo door gaat houden we straks geen zeepaardje meer over! Gelukkig zijn er organisaties – zoals Project Seahorse – die vissers proberen te sensibiliseren. Op http://seahorse.fisheries.ubc.ca vind je meer info, zoals hoe zeepaardjes leven, hoe ze te beschermen en hoe je persoonlijke waarnemingen van zeepaardje op je duikplaats via 'iSeahorse' kan melden.

Ivo Madder
Delen

Nieuwsberichten voor duikers Informatieve berichten die verband houden met de duiksport