Via de website www.iseahorse.org kan je observaties van zeepaardjes melden. Daarnaast kan je er ook informatie over deze vissoort vergaren. Buiten een website om zeepaardjes te melden, is er ook een applicatie (app) ter beschikking in de App store en via Google Play. Met de app 'iSeaHorse Explore', kan de gebruiker zelfs vanop vakantie in enkele klikken meehelpen aan de bescherming van de bedreigde soort.

Project Seahorse, een door Guylian gesponsorde maritieme onderzoeksgroep, hoopt dat duikers massaal de zeepaardjes die ze tegenkomen melden. Hiervoor kan je gebruik maken van de applicatie (app) 'iSeahorse Explore', die gebruikers toelaat observaties van zeepaardjes online te zetten. Het team van Project Seahorse hoopt daarbij de soort verder te bestuderen en hen van uitsterven te behoeden. Dankzij het loggen van observaties van zeepaardjes helpt men mee aan de bescherming van de soort. Voorkennis is niet nodig, evenmin als een internetverbinding.

Voor meer informatie over zeepaardjes, soorten en kaarten is de website www.iseahorse.org een interessante bron.

Zeepaardjes herkennen en melden via iSeahorse

De app syncroniseert thuis en aan de hand van foto's kan je een gok doen over welke soort het gaat. Heb je geen 'smartphone'? Dezelfde functionaliteiten als de app vind je terug op www.iseahorse.org.
"We weten dat zeepaardjes bedreigd worden door overbevissing, destructieve visserijtechnieken en een steeds kleiner wordende habitat. Nu moeten we te weten komen waar er nog populaties zijn en welke er het dringendst hulp nodig hebben", zegt Dr. Heather Koldewey, mede-oprichtster van Project Seahorse. De groep werkt sinds 1996 aan de University of British Columbia (Vancouver, Canada) en is verbonden aan de Zoological Society of London.

Zeepaardjes zijn moeilijk te bestuderen; ze zijn klein en passen zich perfect aan hun omgeving aan. Van de 48 soorten die op de lijst van bedreigde diersoorten staan, zijn er maar liefst 26 soorten waarvan men onvoldoende data heeft. "Net daarom is zo'n app heel handig. Ook betrekt het de gewone man bij wetenschappelijk onderzoek. Je kan als het ware een diersoort redden vanop vakantie", zegt Tyler Stiem, hoofd communicatie van het project.
Chocolaterie Guylian is trotse hoofdsponsor van Project Seahorse sinds 1996.

Met chocolade zeepaardjes en zeevruchten als hoofdproduct voelen zij zich heel verbonden met het maritieme ecosysteem. Telkens je een doos Guylian Belgische chocolade koopt, steun je Project Seahorse. Meer info op www.projectseahorse.org of op www.guylian.com.

Ivo Madder

 

Delen

Nieuwsberichten voor duikers Informatieve berichten die verband houden met de duiksport