Via de website http://flood.firetree.net/?ll=51.0759,4.1748&z=8 kan je de invloed van de stijging van het zeeniveau op Belgïe in kaart brengen. Linksboven kan je een waarde tussen 0 tot 60 meter intikken. Zie maar eens wat er al verdwijnt (onder water loopt) al het water slecht 1 meter zal stijgen. Mooi instrument om eens te zien wat de stijging van het zeeniveau teweeg brengt op de plaats waar je woont.

Op dit moment is de ijskap van Groenland de enige op het Noordelijk Halfrond. Hij is gemiddeld 1.600 meter dik; de grootste dikte is 3.000 meter. Stel dat al dit ijs zou smelten, zou het zeeniveau langs onze kust dan 7 meter stijgen? Geofysicus Bert Vermeersen uit Delft denkt van niet.

Sinds 1994 komt de zeespiegel jaarlijks 3 millimeter omhoog. Gemiddeld dan wel te verstaan, want er zijn grote verschillen tussen diverse locaties op aarde. In sommige streken daalt de zeespiegel zelfs. Het gedrag van de zeespiegel is nog niet volledig begrepen. Wel is duidelijk dat, naast veranderingen in zeestromingen en opwarming van het oceaanwater, het gravitatie-effect en vervormingen van de aardkorst een rol spelen.

Nog steeds zien veel mensen de oceaan als een badkuip. Je gooit er een emmer water in, en overal langs de rand klimt het water evenveel omhoog. Zo redenerend kom je uit op een zeespiegelstijging van 7 meter voor het volledig afsmelten van de Groenlandse ijskap en van 60 meter voor het verdwijnen van alle ijs op Antarctica. Maar in de praktijk gaat dit badkuipmodel niet op. 'Als landijs smelt, verandert ook het zwaartekrachtsveld van de aarde', legt Vermeersen uit. 'Dat komt doordat met het afsmelten tegelijkertijd de verdeling van ijs en water, en dus van massa, over de aarde anders wordt'.

Lees er meer over op: De zeespiegelstijging bestaat niet.

 

Delen

Nieuwsberichten voor duikers Informatieve berichten die verband houden met de duiksport