Informatie

Onze website in onderhoud, waardoor bepaalde items niet beschikbaar zijn of onvolledig zijn. Sorry voor het ongemak.

 

Info over de zwembadtraining

Onze wekelijkse zwembadtrainingen vinden plaats op dinsdag van 21.15 tot 22.30 uur. Waar? Zwembad 'Sorghvliedt', Krijgsbaan 20, 2660 Hoboken (Antwerpen). Als het zwembad gesloten is, bijv. op een feestdag of tijdens onderhoudswerken, dan is er uiteraard geen training. Tijdens de maanden trainen we niet in het zwembad, maar in de Put van Ekeren (samenkomst en briefing is dan meestal rond 19.30 uur).

Wil jij ook lid worden van onze duikschool? Neem dan contact met ons op en we nodigen je graag uit op een zwembadtraining. Er zijn trouwens een paar gratis zwembadtrainingen voorzien voor nieuwe leden.

Kom gerust eens naar onze club om kennis te maken of zelfs om een paar proeflessen in het zwembad te volgen. Maak best even een afspraak. De contactgegevens vind je elders op deze website.

Zwembadtrainingen zijn een belangrijk onderdeel tijdens de duikopleiding, want omwille van de veiligheid is een goede opleiding en training evenwel onmisbaar. Elke duiker is afhankelijk van zijn uitrusting en niet te vergeten van een juist begrip van het onderwatermilieu, zodat hij risico's uit de weg kan gaan. Duiken en vooral veilig duiken geeft een enorme voldoening. De opleiding voorziet in een aantal theoretische lessen en praktische oefeningen zowel in een zwembad als in open water. Hierbij krijg je voldoende informatie en ervaring om later op een veilige en verantwoorde manier te genieten van de duiksport.

Als opleidingsplaats heeft een zwembad voordelen ten opzichte van het 'open water'. Er is geen stroming, het zicht is goed en in vergelijking met open water is de watertemperatuur aangenaam zonder duikpak. Mede door de moeilijkheidsgraad van onze wateren geloven wij sterk in een gedegen technische en fysieke opleiding in het zwembad. In tropische vakantiebestemmingen is het nog verantwoord - in zekere mate - om beginnende duikers onder te dompelen zonder voorafgaande training. Helaas hebben wij die luxe niet in onze contreien.

Tijdens de opleiding in het zwembad leren we een aantal technische basisvaardigheden aan, zoals:

 • Hoe tuig je een duikfles op?
 • Hoe ga je te water?
 • Hoe blazen we een duikbril leeg al hij vol water loopt?
 • Hoe geven we onze buddy lucht onder water?
 • Hoe trimmen we ons uit met een trimvest (jacket)?
 • Enz.

Buiten het aanleren en inoefenen van de technische vaardigheden is er ook een stuk fysieke conditie die moet opgebouwd worden. Want zeg eens eerlijk, ben je nog wel in topconditie ? Water is de ideale trainingsomgeving om je conditie bij te schaven. Door te snorkelen - met de juiste vinzwemtechniek - zie je jezelf zeer vlug vorderingen maken. De juiste techniek, de bijgetrainde kracht en het uithoudingsvermogen komen later goed van pas bij sterkere stromingen of bij langere duikafstanden.

Een ander belangrijk aandachtspunt tijdens de zwembadtrainingen is de watervastheid. Hiermee bedoelen we het wegwerken van het natuurlijk onbehagen dat een mens heeft als hij zich niet in zijn natuurlijk medium - lucht - bevindt maar onder water. Dit gevoel wordt weggewerkt door apneu-oefeningen. Hierdoor zal je op termijn je meer op je gemak voelen onder water. Tevens zal hierdoor het luchtverbruik dalen en zal je bij een mogelijke stress-situatie niet panikeren maar rustig en beheerst kunnen handelen. Dit laatste is uiterst belangrijk voor een goede duiker.

Tijdens de opleiding leggen we de nadruk op een aantal veiligheidsregels, zoals:

 • De fles steeds plat leggen, dus niet laten rechtstaan.
 • Je duikbril niet op je voorhoofd dragen, want deze slechte gewoonte kan er wel eens voor zorgen dat je je bril kwijtspeelt.
 • Geen lood aandoen zonder je vinnen aan, dit om je bewust te maken van de veiligheidsrisico's.
 • Steeds uitademen tijdens het opstijgen, om zodoende een reflex aan te kweken als je ooit in paniek zou opstijgen.
 • Enz.

Het zijn eigenlijk allemaal gewoontes die je aanleert zodanig dat je ze bij een openwaterduik automatisch toepast zonder er te moten over nadenken.

Verder leren we in het zwembad protocoloefeningen aan. Deze oefeningen, die door onze duiksportfederatie vastgelegd en beschreven zijn, vormen het hoofdbestanddeel van het zwembadexamen voor 2*Duiker, 3*Duiker en Assistent-Instructeur. Ook een 1*Duiker krijgt oefeningen aangeleerd, waarbij hij tijdens de opleiding toont dat hij de vereiste technieken en watervastheid beheerst.