Wat doe je als je in een visnet of fuik komt als je aan het duiken bent? Tijdens de nettentraining kan je dit oefenen.

Enkele basisregels

  • Kalm en rustig blijven! Rustig blijven ademen, niet in paniek geraken, goed nadenken, en dan pas actie ondernemen.
  • Je bent vastgeraakt, dus kan je je ook losraken door - in principe - de weg terug te nemen en zeker niet proberen verder vooruit te zwemmen. Als je bijv. met de kraan van je duikfles achter een lijn blijft haken, moet je niet onbezonnen vooruit beginnen zwemmen en trekken en zeker niet beginnen rond te draaien in de hoop los te geraken. Wel gewoon een klein stukje hoger of lager gaan hangen en achteruit proberen te geraken. Gebruik eventueel je handen om de lijn vanachter de kraan te halen. Lukt het niet met de handschoenen aan, dan doe je ze uiteraard uit, zelfs als het water koud is. Als je echter blijft vasthangen, kan je nog steeds overwegen je uitrusting af te leggen. Terwijl je dit doet hou je zo lang mogelijk je ademautomaat in de mond. Probeer een zicht te krijgen op de situatie; hoe en waar hang je vast? Ben je terug los, dan doe je terug je uitrusting aan. Uiteraard moeten mensen met een trimvest met geïntegreerd lood, of een extra zware bi en zonder loodgordel, er wel even voor oppassen dat ze zonder die uitrusting niet als een ballon naar boven schieten en hun uitrusting goed vasthouden als ze die afleggen!
  • Als je echt niet meer losraakt, gebruik dan je mes, schaar of lijncutter als allerallerlaatste hulpmiddel. De reden: vooreerst is het niet simpel met een gewoon mes lijnen en netten door te snijden, je hebt eigenlijk een speciale lijncutter nodig, maar vooral alles wat je losknipt of in stukken knipt gaat opnieuw halflos rondzweven en volgens de Wet van Murphy zal je daar gelijk opnieuw in vastraken!

We hebben bij ons in duikschool Get Wet, een duikschool uit Nederland die onder andere gekend is omwille van zijn maritieme trainingen, al eens uitgenodigd om een uitgebreide nettentraining te geven. Dat was leuk en leerzaam. Sindsdien organiseren we elk jaar minstens één keer een kleinschalige nettentraining in ons zwembad, een nettentraining die we volledig zelf organiseren.

 


Nieuwsberichten voor duikers Informatieve berichten die verband houden met de duiksport