Informatie

Onze website in onderhoud, waardoor bepaalde items niet beschikbaar zijn of onvolledig zijn. Sorry voor het ongemak.

 

Veelgestelde vragen en antwoorden

Je zou graag aanvangen met de duiksport, maar hebt nog nog enkele vragen? Neem dan even de tijd om onze F.A.Q.-sectie te lezen. Misschien vind je hier de antwoorden wel?
In het geval je direct contact met ons wenst op te nemen, kan je dat doen via onze contactpagina.

Wat houdt een duikopleiding in?

Je start met je duikopleiding in het zwembad. Het is gemakkelijk want het is in helder en warm water. Na de noodzakelijke theoretische uitleg en de eerste zwembadlessen, ga je buiten duiken.

Kan iedereen leren duiken?

De tijd dat men een 'macho' moest zijn om te leren duiken, is al vele decennia voorbij. Iedereen met een goede gezondheid; die medisch geschikt bevonden wordt om te duiken, kan het leren. Bij de NELOS-clubs kan je een diverse duikopleidigen starten. Zo zijn er jeugdduikscholen waar je al vanaf 8 jaar kan leren duiken. Maar in alle duikclubs kan kan je zeker vanaf 14 jaar terecht. Er zijn ook duikscholen die gespecialiseerd zijn in de opleiding van duikers met een handicap. Sommige duikscholen hebben een technische cel en bieden dan technische duikopleidingen aan, zoals bijv. rebreatherduiken.

Hoe lang duurt een basisopleiding?

Een opleiding tot 1*Duiker kan in principe afgerond worden op 8 uur (na ongeveer 5 zwembadlessen. Daarna duik je nog 5 keer en kan je het brevet van 1*Duiker laten homologeren. En je start als duiker is gemaakt.

Is duiken een dure sport?

Duiken is geen goedkope sport. Gelukkig moet je niet alles meteen kopen.
Je betaalt een jaarlijks lidgeld. Daarvoor krijg je:

  • toegang tot het zwembad;
  • opleiding volgens de NELOS-normen (theorie en praktijk);
  • gebruik van het clubmateriaal gedurende de trainingen in het zwembad;
  • zeer voordelig huren van trimvest, fles, duikcomputer en ademautomaat;
  • aansluiting bij NELOS vzw, inclusief ongevallenverzekering en het bondsblad Hippocampus;
  • jaarlijks vernieuwde CMAS-brevetkaart;
  • een duikvergunning voor het Domein Muisbroek (Put van Ekeren).

Je basisuitrusting (zwembadvinnen, duikbril, snorkel en loodgordel) voor de zwembadtrainingen mag je in het begin gratis gebruiken, maar koop je uiteindelijk zelf. Reken op ongeveer 125,00 euro.
Een duikpak, laarsjes (botjes), handschoenen, duikmes en buitenvinnen kan je kopen na je basisopleiding. Nieuwprijs tussen de 375,00 en 500,00 euro.
Voor een volledige nieuwe uitrusting betaal je tussen de 1.500,00 en 2.500,00 euro, maar die gaat wel vele jaren (soms meer dan 10 jaar) mee.
De lucht of nitrox in de duikfles is evenmin gratis.

Wat kost het?

Als je juist begint met de duiksport zal je na een paar initiatieduiken je lidgeld om aan te sluiten in onze club. Hierin zit de verzekering, het tweemaandelijks tijdschrift Hippocampus en alle voordelen die onze duikschool aanbiedt. In het lidgeld zit ook het beginnerstasje, met daarin o.a. een medische kaart, een duikboekje en een logboekje. Je ABC-uitrusting (bril, loodgordel, snorkel en vinnen) kan je gratis gebruiken tijdens de eerste zwembadtrainingen, maar we raden je toch aan om dat zelf aan te schaffen. Nadat je de 5 eerste duiken beïndigd hebt betaal je het verschuldigde homologatiegeld (ongeveer € 120,00) om je wereldwijd erkend brevet van 1*Duiker te bekomen.

Is het duikmateriaal duur?

Je hoeft niet dadelijk al het materiaal aan te kopen. De meeste clubs hebben veel materiaal ter beschikking. Om buiten te duiken huur of koop je het materiaal, dat is volledig jouw eigen keuze. De instructeurs in je club maken je zeker wegwijs. Bij duikschool The SeaMasters kan je heel voordelig duikmateriaal huren voor je openwaterduiken.

Waarom leren duiken bij duikschool The SeaMasters?

Bij The SeaMasters leer je natuurlijk genieten van de prachtige onderwaterwereld en je leert er alle technieken om dit zo veilig mogelijk te doen. Ervaren, gedreven en bekwame Instructeurs en Assistent-Instructerus leren je dit alles aan, conform de voorschriften van de duikliga NELOS vzw. Voor je eerste duiken nemen we je misschien wel mee naar het diepe zwembad Nemo33. Ieder jaar organiseren we een paar tientallen clubduiken in de Put van Ekeren, de Oosterschelde. Soms organiseren we ook duiken in een steengroeve of de Noordzee. Bij ons geniet je ook van de sfeer van het clubleven van een kleine club. Denk hierbij aan themaduiken met een hapje en drankje na de duik, een jaarlijks clubetentje na een bezoekje aan de kerstmakrt, feestjes, clubuitstappen, clubduiken, enz.

Kan iedereen lid worden van The SeaMasters?

Als je minimum 14 jaar oud bent, kan je bij duikschool The SeaMasters terecht. Ben je jonger, dan is er de Jeugdduikclub van AVOS. Daar ben je welkom vanaf 8 jaar. AVOS is een vereniging van Antwerpse duikclubs. Heb je al een duikbrevet? Ook dan ben je welkom.

Hoe begin ik eraan?

Meld je aan voor een gratis initiatieduik. Gedurende de eerste avond krijg je informatie over onze duikschool, de verzekering, het verloop van een duikopleiding, wat je allemaal nodig hebt, hoeveel het kost, enz. Je kan genieten van twee gratis initiatielessen in het zwembad. Bevalt het je? Betaal je het lidgeld en met het medische strookje en je duikboekje, dat je in je documententasje kan terugvinden, ga je langs bij de dokter voor een medisch attest.

De après-dive

Na de zwembadtraining gaan we een glaasje drinken en nog wat napraten in het CC Moretus, Berkenrodelei 36, 2660 Hoboken. Daar wordt ook menig plan voor clubduik, een gewone duik in de week of een duikvakantie gesmeed. Ervaringen en tips worden uitgewisseld.

Waar en wanneer gaan de lessen door?

Onze wekelijkse zwembadtrainingen vinden plaats op dinsdag van 21.15 tot 22.30 uur. Waar? Zwembad 'Sorghvliedt', Krijgsbaan 20, 2660 Hoboken (Antwerpen). Klik hier voor meer info over de zwembadtraining. De theorielessen organiseren we op andere tijdstippen, meestal voor de training, maar soms ook in overleg met de kandidaten op andere dagen.

Waar kan ik mijn duikmateriaal kopen?

Je kan je duikmateriaal het beste kopen via een gespecialiseerde duikwinkel. Online kopen kan ook, maar let daar wel mee op. Garantie is dan soms minder goed en op termijn kom je vaak duurder uit dan als je voor al je duikmateriaal naar een duikwinkel gaat. De meeste duikwinkels geven immers korting en je krijgt er als goede klant ook naservice. Onze duikschool raadt Scuba Service Store aan om je duikmateriaal te kopen. Onze club is er ook klant voor de aankoop en het onderhoud van het duikmateriaal van onze duikschool.

Ben je klant of lid bij onze club?

Je bent zeker geen klant bij onze club, maar een volwaardig lid. Dat wil zeggen dat je welkom bent op alle activiteiten van de club. Het betekent ook dat je kan helpen: uitrustingen naar het zwembad helpen dragen en weer terug naar de wagen, materiaal opruimen, ... Heb je organisatietalent en wil je mee het beleid bepalen? Stel je kandidaat voor het bestuur. Op de clubactiviteiten maken vele handen licht werk. Wacht niet tot je gevraagd wordt om te helpen. Bied spontaan je diensten aan. Medewerkers voor de boetiek of de website zijn steeds welkom. Neem eens gewoon een initiatief. Heb je een idee of een voorstel? Praat er eens over met een bestuurslid en wie weet kan je idee uitgewerkt worden.

Wie is wie bij duikschool The SeaMasters vzw?

Het clubleven van een vereniging zonder winst (vzw) blijft enkel overeind dankzij de leden (jij dus), waarvan een deel zich vrijwillig inzet. Sommige van die vrijwilligers hebben zich geëngageerd om nieuwe duikers op te leiden en/of onze club te besturen. Onze club wordt dus gestuurd door een bestuur en de opleiding binnen de duikschool wordt verzorgd door de monitoren of onze lesgevers (de Instructeurs en Assistent-Instructeurs). Klik hier voor een lijst van onze bestuursleden. Klik hier voor een lijst van onze monitoren.

Einde van de Help en FAQ