Spijtig genoeg is het cafetaria van ons zwembad gesloten tijdens en na onze training. Maar daar hebben we wat op gevonden. Na de training komen we bij elkaar in 'CultuurCafé Moretus', beter gekend als 'CC Moretus'. We kunnen er een goeie pint pakken (of iets anders …), napraten over de training, de-briefen na zwembadoefeningen en -examens, vergaderen, theorielessen geven, enz. Kortom de perfecte locatie voor allerlei clubactiviteiten op 'het droge'.

Na de trainig trekken we naar CC Moretus – Berkenrodelei 36 – 2660 Hoboken

CC Moretus is een ontmoetingsplaats voor jong en oud, die door het voltallige bestuur en een groot aantal SeaMasters-leden op dinsdag 8 januari 2013 uitgebreid werd 'uitgetest' en unaniem goed bevonden werd. Sindsdien is het onze vaste stek geworden om even na te praten na de training. Er heerst een gemoedelijke sfeer, het cafégedeelte is ruim, het kader zeer aangenaam, de bediening uitstekend, en achteraan is er parkeergelegenheid. Bovendien heeft CC Moretus altijd een bier en een wijn van de maand. Ze hebben ook een 'kleine kaart' met snacks.

Dus vanaf nu trekken we na onze dinsdagavond zwembadtraining naar CC Moretus. Jij toch ook?

Verder organiseert CC Moretus geregeld evenementen zoals muzikale optredens, exposities, kookkunst, … Voor meer info, zie: www.culturrcafemoretus.be.

 

Share

De 'hosting' van onze website moesten we onlangs verhuizen naar een andere locatie. Hierdoor zijn er bepaalde zaken die niet meer werken, zoals bijv. de nieuwsbrief. Daarom hebben we van de nood een deugd gemaakt en een nieuwe website aangemaakt.

De vorige was www.seamasters.info/joomla (deze is er voorlopig nog steeds) en vanaf nu gebruik je best gewoon www.seamasters.info (dus zonder joomla erbij te plaatsen) om op de nieuwe website te komen. De website www.seamasters.be (dus met extentie .be i.p.v. .info) bestaat ook nog, maar daar kan je niet op inloggen. Die laatste webstie wordt trouwens niet meer geüpdatet en de interessante info die erop staat zal metertijd overgezet worden naar de nieuwe website www.seamasters.info.
Door de verhuis van de website zijn alle geregistreerde gebruikers verdwenen. Daarom hebben we die terug toegevoegd, tenminste in zoverre we die konden terugvinden in onze archiefbestanden van onze website.

Share

In november 1993 namen enkele monitors van de goed georganiseerde Duikschool "Moby Dick Diving Team" het besluit om een nieuwe en een betere duikschool op te richten. 

Doelstellingen: 

 • dezelfde kwalitatieve NELOS-opleidingen aanbieden, zoals we al jaren gewoon waren bij "Moby Dick";
 • een niet te grote club worden waar iedereen goed met elkaar overeen komt;
 • van de gelden die binnenkomen zoveel mogelijk ristorno naar de leden.

Op 9 december 1993 verschenen de statuten van de duikschool “The Seamasters” in het staatsblad ref.: N 21089 (39742). De naam 'The SeaMasters' duidt op de eerst ingeschreven leden: het waren allen ervaren duikers. Deze jonge duikschool had dus al onmiddelijk van in het begin vele jaren duikervaring onder zijn leden. Ondertussen bestaan we al meer dan 20 jaar en zijn het merendeel van de stichtende leden nog steeds actief in onze club.

The SeaMasters vzw

RPR 0451.302.002
Maatschappelijke zetel:
Distelvinklaan 39
B - 2660 Hoboken

Share

Als je aangesloten bent bij een NELOS-club, beschik je over een wereldwijde erkenning van je duikbrevet. NELOS-brevetten zijn immers erkende CMAS-brevetten, welke bovendien EUF-gecertificeerd zijn (een soort ISO-normering van de European Underwater Federation). Het Duikonderricht van NELOS bepaalt de normen waaraan elke duiker dient te voldoen om een bepaald brevet of titel te halen. De minimum bekwaamheden van elke gekwalificeerde NELOS-duiker zijn daarmee gekend, zodat een veilige ploegindeling en duikplanning kan opgesteld worden, zonder dat de duikers elkaar persoonlijk hoeven te kennen. Je ontvangt tevens 5 x per jaar het NELOS-bondsblad Hippocampus, met informatie over het Duikonderricht, mooie duikreisbeschrijvingen, onderwaterbiologie en allerhande wetenschappelijke artikels die je extra achtergrondinformatie over de duiksport bezorgen. De duiksport leeft en Hippocampus is één van de kanalen om de nieuwe tendensen en inzichten bij onze leden te brengen. Daarnaast heb je ook de website www.nelos.be waar je veel informatie kan vinden over de verschillende opleidingen.

NELOS kent volgende brevetten 1*Duiker, 2*Duiker, 3*Duiker, 4*Duiker, Assistent-Instructeur (AI) en daarnaast nog 3 instructeurtitels: 1*I, 2*I en 3*I.

Een 1*D is een beginnende duiker: je weet hoe je te gedragen onderwater en je kan veilige duiken maken onder toezicht en begeleiding van een ervaren duiker. Stap voor stap treed je de onderwaterwereld binnen. Je leert je materiaal beheersen. En misschien nog belangrijker, je brengt je eigen lichaam onder controle in een vreemde wereld. Voortbewegen, ademen, communiceren zijn nu eenmaal onderwater totaal anders dan er boven. De eerste duiken zullen beperkt zijn in diepte en gebeuren in extra veilige duikwaters. Elke duiker beleeft deze nieuwe ervaring zo intens dat je jaren later nog steeds deze belevenis uitgebreid zal herinneren.

Een 2*D is een elementaire duikleider. Stap voor stap leer je een duik zelfstandig plannen en organiseren. In bepaalde omstandigheden kan je zelfs samen met een andere 2*D duiken.

Als je je 3*D-opleiding achter de rug hebt, ben je zelfstandig duikleider. Je hebt dan de ervaring en de kennis zodat je op de gekende, recreatieve duikplaatsen, overal ter wereld, veilig kan duiken. Duikers tot en met 3*D noemen we ook wel recreatieve duikers.

Naast de klassieke duikbrevetten biedt NELOS nog een hele waaier aan opleidingen en brevetten aan:

 • instructeursopleidingen;
 • Duiker-Hulpverlener en Duiker-Redder;
 • jeugdduiken;
 • vrijduiken;
 • brevetten voor duikers met een handicap;
 • onderwaterfotografie en -videografie;
 • opleidingen onderwaterbiologie;
 • opleidingen nitroxduiken (in deze cursus is tevens de opleiding Basis Nitroxduiken 'BND' geïntegreerd);
 • gasblenden (nitrox of trimix);
 • technische opleidingen, zoals extended range, trimixduiken en rebreatherduiken;
 • diverse specialisatiebrevetten;
 • enz.

Indien je meer wilt weten over deze opleidingen, vind je extra informatie op wiki.nelos.be of kan je in onze duikschool info vragen bij onze Instructeurs.

 

Share

Lidgeld 2019

Het lidgeld voor een volledig jaar bedraagt:

 • € 175,00 (incl. de volledige NELOS-documententas ter waarde van € 45,00) voor een nieuw lid zonder brevet.
 • € 125,00 voor een eerste lid (korting als je tijdig betaalt - zie verder).
 • € 115,00 voor een tweede lid (samenwonend bij het eerste lid) (korting als je tijdig betaalt - zie verder).
 • € 70,00 voor een tweede lidmaatschap (al lid bij een andere NELOS-club).

Voor het lidmaatschap NELOS en verzekering zijn er nog 2 bijkomende vereisten in orde te brengen:

 1. Verplicht jaarlijks medisch onderzoek. Laat door de dokter ook je duikboekje afstempelen en de 'Medische fiche NELOS' te laten invullen.
  Opgelet! Vanaf de leeftijd van 45 jaar en verder om de 5 jaar ben je verplicht ook een ECG (elektrocardiogram onder belasting) te laten uitvoeren.
  Elke duiker (ook een nieuw lid) die een medisch onderzoek ondergaat tussen 1 september 2018 en 31 augustus 2019 - waarbij er geen klinische tegenaanwijzingen zijn om te duiken - heeft een medische geldigheidsdatum tot 31 maart 2020, startend vanaf de datum van de medische keuring.
 2. Nadien bezorg je het volledig en correct ingevulde doktersstrookje aan de secretaris: Nanou Bultynck.
  Zolang je dit strookje niet hebt afgegeven, ben je medisch niet in orde!

Een 'Medische fiche NELOS' kan je gratis downloaden vanop www.nelos.be/medisch (ook de oude medische kaart met met de 5 doktersstrookjes mag je nog blijven gebruiken).

Indien je het lidgeld betaalt vóór 15 januari 2019, krijgt een 1e lid een korting van € 5,00. Je betaalt dan voor 1e lid slechts 120,00 euro i.p.v. 125,00 euro. Een 1e lid samenwonend betaalt dan slechts 110,00 euro i.p.v. 115,00 euro.

Indien je het jaarlijkse lidgeld via een afbetalingsplan wenst te vereffenen, kan je contact opnemen met onze penningmeester, Geert D’Heere.

Heb je op 1 februari 2019 nog niet betaald, dan wordt je beschouwd als ontslagnemend lid en zal je de toegang tot het zwembad geweigerd worden.

Het lidgeld kan betaald worden op de bankrekening van The SeaMasters VZW bij Dexia bank, op rekening:

 • IBAN: BE73068213859260
 • BIC: GKCCBEBB
 • Met als mededeling: je/jullie naam/namen - duikseizoen 2019.

Wat krijg je terug voor je lidgeld?

 • Gratis toegang tot het zwembad tijdens onze wekelijkse zwembadtrainingen.
 • Het lidmaatschap bij NELOS (www.nelos.be). Een duiksportverzekering (ongeval- en reisbijstandsverzekering bij N.V. Arena).
 • Voor duikers zonder duikbrevet: de NELOS-documententas (t.w.v. € 45,00), met o.a, de kaart voor medische keuring, je brevetkaart, duikboekje, logboekje, cursusboek, ...
 • Gratis gebruik van duikmateriaal (zoals fles, trimvest, ademautomaat, duikbril, zwemvinnen) tijdens de zwembadtraining.
 • Duikopleiding in zwembad en open water, met opleidingsmogelijkheden voor recreatieve duiken, sportduiker, nitroxduiker, instructeur, volgelaatsmaskerduiker, onderwaterbiologie, enz.
 • De theoretische en praktische lessen van onze lesgevers/instructeurs (de monitors).
 • Begeleiding tijdens de openwaterduiken.
 • Voordelig huren van duikmateriaal voor openwaterduiken of je duikvakantie.
 • Tijdens de eerste duiken van het jaar en ook tijdens bepaalde clubduiken worden er soms hapjes en/of dranken aangeboden.
 • Allerhande clubactiviteiten.
 • De elektronische nieuwsbrief van onze duikschool.
 • Abonnement op het magazine Hippocampus (bondsblad van NELOS).
 • Enz.

 

Share

Nieuwsberichten voor duikers Informatieve berichten die verband houden met de duiksport